,

MI AZ A KAPSZULAGARDRÓB ÉS MI NEM AZ?

MI JUT ESZEDBE, AMIKOR MEGHALLOD A KAPSZULAGARDRÓB KIFEJEZÉST?

 

Mostanában úgy tűnik, hogy mindenki a kapszula gardróbokról beszél. Divatguruk, influencerek, barátok – nagyon sokan minimalista életmódot folytatnak és megtisztítják a szekrényüket. Az általános tendencia része a túl elfoglalt életünk egyszerűsítése.

 

MI IS PONTOSAN A KAPSZULAGARDRÓB?

 

A kérdés megválaszolásához beszéljünk arról, hogy mi az a kapszulagardrób, és mi nem az.

A kapszulagardrób egy stratégiai stílusmódszer, amely során főként a szekrényed alapvető darabjaiba, más néven szekrénykapcsokba vagy alapdarabokba fektetsz be. Ezek olyan felsők, alsók, dzsekik, cipők és kiegészítők, amelyek soha nem mennek ki a divatból.

 

Eredetileg a londoni butiktulajdonos, Susie Faux által az 1970-es években megalkotott  ruhásszekrény, klasszikus ruházati cikkek kurátor gyűjteménye volt, olyan elemekből, amelyek nem mennek ki a divatból, és szezonális darabokkal egészítette ki azokat.

 

Amikor létrehozol egy ilyen szekrényt, minden szezonban hozzáadhatsz néhány trendi darabot a gardróbodhoz, szem előtt tartva, hogy jól illeszkedjenek a már meglévőkhöz. A cél az, hogy addig szerkeszd a szekrényed, amíg szinte mindent össze lehet keverni, és egy csomó különböző ruhát hozhatsz létre.

Kapszulagardrób létrehozása minden évszakban jelentős mennyiségű időt és pénzt takarít meg számodra.  

MI NEM A KAPSZULAGARDRÓB?

 

NEM egy unalmas, egysíkú, színtől és mintától mentes kollekció (hacsak nem ez az eredeti célod).

 

NEM ugyanazokat a darabokat viseled, mint mindenki más.

 

NEM ugyanazokat a ruhákat kell viselned minden egyes nap.

 

Nem őrült drága, legalábbis nem kell, hogy az legyen.

 

NEM az a célja, hogy elfojtsa a kreativitást, és unalmassá tegye az öltözködést. Sőt épp ellenkezőleg!

 

A kapszula gardrób NEM jelenti azt, hogy mindennap sima fehér inget és fekete alsót kell hordanod.

 

 

 

AKKOR MI A KAPSZULAGARDRÓB?

 

A kapszulagardróbod egyedülállóan te vagy! Gondolj azokra a gondosan, szezonálisan kiválogatott darabjaidra, amelyek egyedi módon kifejezik azt aki Te vagy valójában. Stílusban és színben is olyan elemeket tartalmaz csak és kizárólag, amelyeket szeretsz.

Ezért lesz egyre népszerűbb és kedveli meg és alkalmazza egyre több ember.

Jóval egyszerűbbé és kiszámíthatóbbá teszi az öltözködést, és bizony rengeteg időt és nem kevés pénzt spórol meg nekünk.

MINDEN AMIT SZERETSZ, SEMMI AMIT NEM

 

A kapszulagardróbod kialakítása a szekrény olyan darabokkal való megtöltését jelenti, amelyekben a legjobb önmagadnak érezheted magad. Képzelj el egy szekrényt, amely tele van a kedvenceiddel! Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, hogy a sok ruha közül ami nem áll jól vagy nem pontosan fejezik ki a személyes stílusod, mit vegyél fel? Te egyszerűen csak válogatsz azok közül, amelyekre mind igaz, hogy szereted.

Szűkítsd le a szekrényed egy olyan ruhagyűjteményre, amelyet valóban izgatottan veszel fel reggel – mert őszintén szólva, miért viselnél bármi mást – mikor ez annyira felszabadító.  A nem szeretett darabok kiküszöbölése lehetővé teszi, hogy könnyen hozzáférhess azokhoz a dolgokhoz, amelyeket szeretsz. Miért rejtenéd el kedvenceidet egy halom felesleges, elfekvő darab közé.

 

 

 

Fotó: Pinterest

 

KEVESEBB DARABBÓL, DE MÉGSEM KORLÁTOZVA

 

Mikor egy ügyfelemnek összeállítok egy kapszula gardróbot, mindig arra törekszem, hogy 30-50 olyan ruhadarabot válogassak össze, amelyeket igazán szeret és jól illeszkedik a stílusához és a színpalettájához is. Nem korlátozom szigorúan a darabok számát, hiszen minden kapszulának az életvitelhez kell igazodnia, ami mindenkinél eltérő lehet.

 

 

Amikor először állítasz össze egy kapszulagardróbot, ez kicsit korlátozónak tűnhet, de hidd el, hogy nem az! Ha befejezed azoknak a ruháknak a viselését, amelyek nem okoznak örömöt és nem fejezik ki valódi egyéniségedet, nagyon felszabadító érzés lesz.

 

Tudd, ha  a szekrényedet elárasztják azok a ruháid amiket az elmúlt 10 évben vásároltál ( sokszor még árcédulástól). Vagy tízszer átöltözöl, mielőtt kiválasztanál egy olyan szettet, amit nem utálsz annyira, akkor eljött az ideje, hogy kipróbáld a kapszulagardrób koncepcióját!

Leegyszerűsíted a szekrényed és az életed és imádni fogsz minden ruhát amit felveszel.

IDŐT ÉS PÉNZT SPÓROLSZ VELE

Ha túl sok lehetőség lóg a szekrényben, örökké tarthat a ruhák összeállítása. Lehet, hogy egy csomó dolgot kipróbálsz, hogy lásd, működnek-e együtt, mielőtt megtalálod azt ami teszik. Ha viszont egy gondozott kapszulagardróbod van, rengeteg időt takaríthatsz meg reggelente, mert minden mindennel működik. Ez ilyen egyszerű!

Amikor vásárolni mész, így csak azokat a darabokat veszed meg, amelyekre valóban szükséged van és szeretsz. Nem költesz feleslegesen olyan darabokra , amelyeket soha sem viselsz.

 

Gondolom többször jártál már úgy, hogy hazatérve a mesés darabokkal a vásárlásból jöttél rá, hogy a szekrényedben van legalább már kettő pontosan ugyan olyan darab. Csak éppen elfelejtetted azokat, mert elrejtőztek a ruháid dzsungelében.

 

 

NEHÉZ LÉTREHOZNI?

 

Nem, tapasztalataim szerint, bárki képes létrehozni egy jól funkcionáló kapszulagardróbot, amelyet igazán szeret. Ez valójában csak a saját személyes stílusod azonosításáról, és a számodra megfelelő színek kiválasztásáról és a szeretett darabok megtalálásáról szól. De mégis, mint bármelyik más esetben, amikor valamit először próbálunk megtenni, az indulás a legnehezebb, és az új ötletek nagy segítségedre lehetnek.

 

A jó hírem az, hogy a munka nagy részét elvégeztem helyetted! A Start Kit Gardrób Nyári Útmutatómat kifejezetten olyan hölgyeknek állítottam össze, akik szeretnének a nulláról felépíteni vagy újraépíteni egy jól működő szekrényt. Mindössze 15 ruhadarabból + kiegészítőkből + cipőkből, gondozott kapszulagyűjteményt állítottam össze, egyedi vásárlási linkekkel, 20 napra való ruhakombinációkkal. Outfit naptárral, így tudni fogod, mit vegyél fel a szezon minden egyes napján. Mint ha egy személyi stylist költözött volna a gardróbodba. A kapszula szekrény elindítása soha nem volt még ilyen egyszerű és szórakoztató számodra!

 

 

 

 

[/av_textblock]

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.